A műanyag ablakok anyaga nagy keménységű PVC, amelyet különböző típusú beépített acélprofilok tesznek merevebbé. Az ablak profilok ún. légkamrákat is tartalmaznak, amelyek az ablak hőszigetelő képességében játszanak fontos szerepet. Minél több légkamrás egy ablak annál jobb a profil hőszigetelése és hangszigetelése(35-45dB). Feladatuk a levegő “réteges megtartása”. A légkamrák számával nő a profilvastagság is, amely lekerekített élekkel kellemes, erőteljes megjelenést kölcsönöz a nyílászárónak.

Profilválasztásnál talán még fontosabb az ablakok hőátadási tényezője, itt a minél kisebb szám a jó választás. Egy régi faablak kb. 5,8W/m2K. A modern nyílászárók alap üvegezése két üveges változatoknál 2,8W/m2K a legjobb elérhető érték 1,0W/m2K.Háromrétegű üveggel ez akár 0,8W/m2K-ig fokozható. Hangszigetelés területén is remekelnek az ablakok csillapításuk 32dB-45dB ami gyakorlatilag képes a külső hangokat teljesen kizárni csukott állapotban

Napjainkban közkedvelt termékek, hiszen kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek nagyon könnyen tisztán tarthatók, magas kopás- és karcállóságuk és ellenállnak az UV sugárzásnak, nem vetemednek és nem igényelnek karbantartást.

FEL